În preajma Bunei Vestiri şi a Floriilor, peştele s-a scumpit cu până la 20%, nu din cauza comercianţilor, ci a producătorilor.
Profitorii de pe urma peştelui pescuit în Deltă şi pe fluviu nu sunt pescarii sau negustorii din pieţe, ci marii afacerişti care nu au văzut vreodată Dunărea, dar deţin marile pescării din Tulcea.
În pieţele din municipiu a început vânzoleala în pescării. Duminică este prima zi din Postul Paştelui când se mănâncă peşte.
În general, de Florii, peştele preferat al concetăţenilor este scrumbia. Dar se pare că anul acesta doar unii norocoşi vor avea pe masa de Florii delicioasa saramură de scrumbie.
„Anul acesta, scrumbia va fi mai rară decât aurul", ne-a spus Paul Mihai, unul dintre cei care vând peşte în Piaţa Mare. „Paştele este prea devreme anul acesta. Anul trecut când a picat în mai era destulă scrumbie în pescării. Acum Dunărea este încă rece şi scrumbiile încă nu au început să urce în bancuri mari pe fluviu", ne-a spus vânzătorul.
În ultimele zile şalăul a ajuns la 17,5 lei kilogramul, crapul oscilează între 14 lei şi 17 lei, iar carasul bate uşurel către 7,5 lei.
„Peştele este destul de pretenţios aşa că zilnic aducem marfă proaspătă, din Tulcea, Jurilovca, Mahmudia sau Murighiol. Se aduc cantităţi mici ca să nu stea în galantar să se strice. De circa o săptămână, în fiecare zi, preţul a sărit la furnizori cu 20 de bani, cu 30 de bani şi tot aşa", ne-a spus Elena , vânzătoare la un magazin specializat din Piaţa Concordia.
Peşte puţin şi scump
„Rareori avem un adaos comercial de 10%. În general, se merge cam pe 8%. Cel mai bine merge peştele ieftin, roşioara, sabiţa, plătica, carasul. Şi novacul merge bine pentru că este ieftin. Peştele mai scump, şalăul, somnul, ştiuca, se vinde mai greu", ne-a spus Carmen Niţă, comerciant de peşte din Piaţa Halelor.
Oamenii însă vin şi întreabă de scr