Lipsa clienţilor de împrumuturi noi şi surplusul de lichiditate determină băncile să scadă dobânzile la acest tip de credite. Băncile şi-au redus puternic marjele pentru noile împrumuturi şi chiar dobânda anuală efectivă (DAE) a scăzut cu 3-4% la unele instituţii de credit, în special pentru împrumuturile ipotecare. Doar tinerii care vor casă şi îndeplinesc toate condiţiile băncilor mai au curaj să solicite credite.
Cererea destul de redusă de credite în această perioadă determină băncile să se bată în oferte cu dobânzi din ce în ce mai mici, dar numai pentru creditele nou-acordate. Potenţialii clienţi nu se mai înghesuie ca în anii 2007-2008 să facă împrumuturi. Mulţi nu le pot restitui nici pe cele contractate deja, iar la creditele vechi dobânzile nu scad la fel de repede şi nici cu cât ar trebui. Vestea de la început de an că 89% dintre români nu mai doresc să se împrumute în 2010 a căzut ca un trăsnet asupra băncilor, deja vitregite de veniturile clienţilor, care nu îşi mai permiteau să-şi achite vechile împrumuturi. Nici acum lucrurile nu sunt mai bune în piaţă, mulţi bancheri craioveni confirmând, pentru GdS, că piaţa creditelor a rămas încă blocată. Când clienţii noi lipsesc din piaţa creditelor, rămâne doar să scazi dobânzile. Păcat că acest lucru nu se întâmplă şi la creditele vechi, pe care mii de oameni se chinuiesc să le achite.
Dobânzi mai mici cu câteva procente
Acum, băncile au lichidităţi, dar nu au cui să le plaseze, au arătat mai mulţi bancheri craioveni. După ce s-a stins euforia cu dobânzile umflate la depozite, a venit rândul creditelor să-şi dezumfle dobânzile. Unele bănci au scăzut dobânzile la creditele în lei, iar altele la euro. Numitorul comun al instituţiilor de credit în această perioadă este de a se adresa clienţilor care doresc să îşi cumpere o casă, aceştia fiind cei mai interesaţi să apeleze la