Aromele ce inconjoara restaurantele, care fac sa-ti ploua in gura, nu sunt altceva decat poluare, la fel de nociva sanatatii ca orice alt tip de aer poluat, spun cercetatorii americani.
Ei au masurat nivelul particulelor solide si lichide din aer atunci cand se gatesc pizza, friptura si carne pentru hamburgeri, observand ca aerul este cel mai poluat atunci cand focul este mare, ca in cazul ultimului preparat, conform HealthDay.
Cercetatorii de la Colegiul Carleton, in Minnesota, au socotit ca la fiecare 453 de kilograme de carne pregatita pentru hamburgeri erau 11,3 kilograme de emisii, particule care sunt inspirate de oameni si animale.
La aceeasi cantitate de pizza facuta la cuptor rezulta 1,3 kilograme de emisii. Cantitatea de poluanti difera si in functie de uleiul folosit. In cazul aceleiasi cantitati de carne de pui gatita in wok cu ulei de arahide se obtin 20,4 kilograme de emisii.
Nu numai ca aceste emisii afecteaza calitatea aerului, dar ele contin substante despre care se stie ca sunt cancerigene, a explcat autorul studiului, Deborah Gross.
Aromele ce inconjoara restaurantele, care fac sa-ti ploua in gura, nu sunt altceva decat poluare, la fel de nociva sanatatii ca orice alt tip de aer poluat, spun cercetatorii americani.
Ei au masurat nivelul particulelor solide si lichide din aer atunci cand se gatesc pizza, friptura si carne pentru hamburgeri, observand ca aerul este cel mai poluat atunci cand focul este mare, ca in cazul ultimului preparat, conform HealthDay.
Cercetatorii de la Colegiul Carleton, in Minnesota, au socotit ca la fiecare 453 de kilograme de carne pregatita pentru hamburgeri erau 11,3 kilograme de emisii, particule care sunt inspirate de oameni si animale.
La aceeasi cantitate de pizza facuta la cuptor rezulta 1,3 kilograme de emisii. Cant