Recrutările sunt anevoioase până şi în cazul oamenilor cu experienţă
Pentru a evita problemele angajării, tinerii caută un post încă din studenţie
Posturile accesibile pentru tineri: joburile din vânzări sau part-time
În condiţiile în care tinerii absolvenţi sau studenţi nu au un sprijin, nu au experienţă în câmpul muncii, şansele lor de angajare sunt minime, de aceea o mare parte dintre ei se angajează din timpul facultăţii.
"Situaţia tinerilor absolvenţi sau studenţi care vor să intre în câmpul muncii este excepţional de dificilă. Dacă tinerii nu au o relaţie, aceştia nu reuşesc să se angajeze", a declarat, pentru Curierul Naţional, Florea Pârvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mari şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
"Angajările sunt anevoioase şi în cazul celor cu experienţă. Banii pe care i-ar putea aloca un angajator pentru un salariu îi direcţionează către un om cu experienţă. Spre exemplu, dacă în 2008 pentru un post de şef departamentul de contabilitate un angajator trebuia să ofere un salariu de 30-35 de milioane, acum vorbim de un venit de 1.500 lei", a mai explicat Florea Pârvu. El a mai dat un exemplu: "Dacă în 2008 nu găseam un inginer să-l ducem pe şantier, acum pentru postul de director tehnic în două zile am primit 150 de CV-uri care solicită un salariu în jur de 1.800 lei".
În acelaşi timp, el a întărit că şansele tinerilor sunt minime, de aceea mulţi tineri vor pleca în străinătate să lucreze, iar acolo îşi vor întemeia o familie. În acest timp, populaţia din România îmbătrâneşte şi nu are cine să o înlocuiască.
Practica din facultate nu se contorizează ca experienţă
În cadrul facultăţii, studenţii au parte şi de câteva ore de practică, dar se pare că în piaţa muncii această practică nu îi ajută deloc. "Practica în facultăţi nu are absolut nicio importanţă pe