PREŞEDINTELE GERALD FORD I-A PREFAŢAT ALBUMUL
Ion Miclea a rămas cunoscut în rândul breslei drept "fotograful lui Ceauşescu". În aproape jumătate de veac de meserie artistul-fotograf a surprins România cu "ochiul lui de vrăjitor", dar şi alte colţuri ale lumii. Voia ca lumea să perceapă fotografia ca artă şi nu ca un lucru care se face la nunţi şi botezuri. În fototeca personală a adunat, printre altele, ultimele fotografii ale lui Tudor Arghezi, dar şi zeci de albume răsplătite cu premii internaţionale prestigioase. În "noaptea cu îngeri" a anului 2000, noaptea de Bunavestire, Ion Miclea se stingea din viaţă, la 69 de ani, după o lungă suferinţă.
La 13 ani Ion Miclea a primit de la tatăl său primul aparat de fotografiat şi de atunci nu s-a mai despărţit de "cel de-al treilea ochi". Şi-a început cariera la ziarul Făclia din Cluj, în 1954, iar în 1962 s-a mutat la Bucureşti la redacţia Contemporanului, unde a lucrat până în 1990. Când a venit la Bucureşti avea puţin peste 30 de ani şi a obţinut postul prin concurs. "N-a mai vrut să plece niciodată, era o redacţie cu totul specială în anii aceia, George Ivaşcu, Moisil, Ecaterina Oproiu, scriau tablete Călinescu, Geo Bogza. Era un ziar care, în felul acela şchiop, chior, cum se putea, ne ţinea în legătură cu ce se întâmplă în lume, era un săptămânal de cultură adevărată, fără fiţe...", îşi aminşte actriţa Lucia Mureşan, cea care i-a fost alături lui Ion Miclea aproape 40 de ani. Spera că vor fi împreună mereu. S-au cunoscut la teatru, ea pe scenă, el imortalizându-i arta.
"FOTOGRAFUL LUI CEAUŞESCU"
Totul a început în august 1969, o dată cu vizita lui Richard Nixon în România, prima vizită a unui preşedinte american. Atunci, "nici un fotograf de la Agerpres nu a fost admis în proximitatea lui Nixon. Ion Miclea era prieten cu ambasadorul SUA, care fusese înainte ataşat cultural aic