Cercetătorii au ajuns la concluzia că porţiile de mâncare ale apostolilor au crescut cu două treimi în ultimul mileniu. Picturile cu „Cina cea de Taină“ s-au schimbat simţitor în timp, porţiile de hrană devenind tot mai consistente.
Surprinzătoarea concluzie privind „evoluţia" modului în care a fost reprezentat grafic unul dintre cele mai importante momente din istoria creştinismului a fost trasă de doi cercetători americani.
Brian Wansink, profesor de marketing şi economie aplicată la Universitatea din New York, a analizat împreună cu fratele său, Craig Wansink, 52 dintre cele mai importante reprezentări ale acestui moment biblic, realizate între anii 1000 şi 2000.
Cei doi cercetători au observat că mărimea felului principal a crescut cu 69%, mărimea farfuriilor cu 66%, iar cea a pâinii, cu 23%, relevă publicaţia „The Journal of Obesity" citată de „The Daily Mail". În cercetarea lor, cei doi s-au folosit de tehnologia modernă şi au ajuns la concluzia că masa constă în peşte fript sau anghilă (18%), friptură de miel (14%) sau friptură de porc (7%).
Cercetătorii au convingerea că exprimarea artei a fost influenţată puternic de condiţiile vieţii din ultimul mileniu.
Ulterior, pe măsura îmbunătăţirii stilului de viaţă, meniul s-a îmbogăţit Foto: Afp
Arta imită viaţa
Artiştii au ajuns să reprezinte în picturile lor felul în care meniul omenirii s-a transformat de-a lungul timpului.
„În ultimul mileniu am asistat cu toţii la o creştere imensă în producţia şi distribuţia hranei, precum şi în siguranţa alimentară. Noi considerăm că, atâta vreme cât arta se inspiră din viaţă, aceste schimbări importante sunt reflectate şi în reprezentările în istorie ale celebrei cine", declară profesorul Brian Wansink.