Vlad Filat spune, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca nu tinteste nicio functie in stat, insa iesirea din criza constitutionala poate fi printr-un regim prezidential, cu prerogative sporite ale presedintelui, ca sef al executivului deopotriva, sau un sistem parlamentar, in care presedintele sa aiba atributii diminuate si premierul rolul principal. Premierul Moldovei sustine ca autoritatile de la Chisinau trebuie sa iasa din logica "un pas inainte, doi inapoi" si sa faca reforme, intr-un stil european, nu unul specific moldovenesc. Filat clarifica relatia sa cu Dinu Patriciu si vorbeste despre tentaculele vechiului regim care inca se regasesc in economia Moldovei, explica vizita sa la Consulatul Romaniei si crede ca nici Romania n-a avut intotdeauna un comportament strict circumscris cutumelor diplomatice.
In solutionarea crizei constitutionale de la Chisinau, pozitia partenerilor europeni ai Moldovei "este determinanta" pentru premierul Vlad Filat, a spus acesta in interviul acordat HotNews.ro, adaugand ca aceasta pozitie este de "solidarizare cu avizul Comisiei de la Venetia". In acest sens, determinanta este consultarea cu europenii care va avea loc la Bruxelles, la Conferinta Donatorilor pentru Republica Moldova, in 24 martie. Mai mult decat atragerea unor fonduri care sa ajute relansarea economiei moldovene si proiectele de anvergura in infrastructura si transporturi, evenimentul din capitala UE va fi momentul in care autoritatile de la Chisinau vor avea imaginea exacta a UE privind o solutie a crizei constitutionale, dupa care Alianta pentru Integrare Europeana va lua o hotarare finala.
Decizia va fi luata avand in vedere pozitiile celor care pentru noi sunt importanti. Aceasta decizie ca viza viitorul, nu prezentul. Evitarea alegerilor anticipate nu este un scop in sine. In calitate de premier va pot spune cat de grav pot afecta R. Moldova a