Cei care preferă să adoarmă cu muzică simfonică se simt odihniţi a doua zi şi au insomnii mai rar, iar cei care stau la televizor riscă să aibă nopţi albe sau să resimtă oboseală în ziua următoare. Pentru a putea dormi bine, aerisiţi-vă camera, puneţi-vă draperii, astfel încât să nu pătrundă lumina, şi beţi un ceai liniştitor.
Până să o cunoască pe Monica, Valentin obişnuia să adoarmă cu muzica dată la volum ridicat. Deseori adormea ascultându-l pe Leonard Cohen, iar dacă voia să varieze seta radioul pe Radio Romantic.
Aflată la polul opus, Monica nu putea să închidă ochii decât dacă în cameră era linişte. Dacă muzica se auzea în surdină, pentru Monica era cu atât mai dificil, deoarece se străduia să audă şi să înţeleagă versurile.
Valentin a făcut un compromis şi, când se dădea stingerea în dor-mitor, nu se mai auzea nici musca.
Simfoniile vă calmează
Medicii spun că totul ţine de obişnuinţa fiecăruia, iar somnul este la fel de odihnitor cu sau fără acorduri muzicale. Unele persoane dorm mai bine cu muzică.
„Cea simfonică asigură acel confort ambiental necesar pentru un somn odihnitor. Este o chestiune de obişnuinţă şi vă puteţi învăţa sau dezvăţa să adormiţi cu muzică, fără ca asta să influenţeze calitatea somnului. Cei care se trezesc noaptea si nu mai pot adormi pot încerca să asculte muzică relaxantă", afirmă Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.
Televizorul, contraindicat celor cu insomnii
Cei care obişnuiesc să adoarmă la televizor ar trebui să se gândească să renunţe la acest ritual.
„Studiile făcute pe copii au demonstrat că dacă adorm cu televizorul deschis dezvoltarea caracterelor sexuale secundare are loc mai repede, ceea ce înseamnă că aceştia ajung mai repede la pubertate", mai spune Radu Braga. În plus, lumina emanată de t