Începând din acest an, agricultorii nu mai primesc subvenţii considerate ajutor de la stat. Totuşi, din luna mai, aceştia ar putea beneficia de unele stimulente financiare care să-i ajute să-şi diminueze cheltuielile.
Comisia Europeană (CE) a respins anul trecut solicitarea României de a prelungi acordarea ajutoarelor de stat în agricultură. Autorităţile încearcă să găsească soluţii alternative pentru salvarea sectorului agricol, care să prevadă inclusiv stimulente financiare.
„Guvernul ar putea să acorde o serie de facilităţi printre care şi reducerea accizelor la motorina pentru agricultură, plata calamităţilor naturale altele decât cele înscrise în poliţa de asigurare, stimulente pentru creşterea păsărilor şi animalelor“, a declarat Dumitru Meilă, directorul coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj. Acesta a precizat că, potrivit legislaţiei în vigoarea, statul poate acorda sprijin pentru încurajarea producerii şi comercializării produselor agricole de calitate, furnizarea de asistenţă tehnică în sectorul agricol, remedierea daunelor provocate de catastrofe naturale sau evenimente excepţionale, compensarea producătorilor agricoli pentru pierderile cauzate de condiţii climatice nefavorabile sau combaterea bolilor la animale şi plante. La acestea se adaugă diverse forme de sprijin pentru promovarea produselor agricole sau pentru dezvoltare rurală.
„Astfel de stimulente ar putea fi acordate începând cu luna mai“, a explicat Dumitru Meilă. În aşteptarea unor forme concrete de sprijin, fermierii ar trebui să se gândească serios şi la accesarea de fonduri europene prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR).
Fermierii au pichetat ieri sediul Ministerului Agriculturii
Aproximativ 150 de fermieri, membri ai Federaţiei AGROSTAR, au pichetat ieri Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării R