Locuitorii din Sankt Petersburg nu mai sunt surprinşi de venirea inundaţiilor: în ultimii 300 de ani s-au înregistrat peste 300 de inundaţii de amploare. Ultima ca importanţă s-a produs în ianuarie 2005, când nivelul apelor a crescut cu aproape doi metri şi jumătate. Acest fenomen natural se produce în principal din cauza ieşirii din matcă a râurilor învecinate şi mai ales a râului Neva., scrie Agerpres.
Anul acesta, însă, fosta capitală a imperiului rus, supranumită Veneţia nordului, se pregăteşte de un potop universal fără precedent. Se vor deschide porţile cerului şi apele se vor prăvăli asupra locuitorilor din Sankt Petersburg ca pe vremea lui Noe, scre ziarul El Periodico.
De data aceasta, motivul catastrofei naturale care se apropie sunt căderile masive de zăpadă care au îngropat oraşul în timpul iernii. Au fost cele mai mari zăpezi căzute asupra Rusiei în ultimii 40 de ani şi un adevărat blestem pentru serviciile municipale care au fost nevoite să intervină cu utilajele de deszăpezire. La jumătatea lunii martie, stratul de zăpadă de pe acoperişuri era încă de peste 80 de centimetri. Odată cu venirea temperaturilor de primăvara stratul a început să se topească peste noapte.
Un lucru obişnuit pentru cei de aici până când picăturile au început să curgă de pe un acoperiş cu totul special: cel al locuinţei premierului rus, Vladimir Putin. Potrivit presei locale, a curs atâta apă, încât parchetul a început să se deformeze. Persoana însărcinată cu îngrijirea apartamentului celui mai putenic om din Rusia a descoperit întâmplător, la o inspecţie de rutină, şi a avertizat imediat autorităţile municipale. Să fi văzut atunci câte persoane şi câte maşini au fost mobilizate pentru a rezolva problema, spun vecinii.
Operaţiunile de salvare a proprietăţii lui Putin au început în miez de noapte. Zeci de alpinişti au urcat pe acoperiş pentru a înlătura c