Presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a intervenit in cadrul disputei din ce in ce mai aprinse legata de criza din Grecia sugerand ca guvernul de la Atena ar putea primi sustinere din partea partenerilor sai din zona euro cu anumite conditii, o pozitie care-l plaseaza in opozitie clara fata de Germania, care doreste ca FMI sa joace un rol central in cadrul oricarui pachet de salvare, scrie The Wall Street Journal.
Grecia se asteapta la rezultate pozitive la incheierea summit-ului UE din 25-26 martie si doreste o solutie europeana pentru iesirea sa din criza, a declarat ministrul grec de finante George Papaconstantinou, citat de agentia de presa Thomson Reuters. "Trebuie sa existe un mecanism politic de asigurare a stabilitatii zonei euro si sustinere a eforturilor fiecarei tari. Ne dorim o solutie europeana", a declarat Papaconstantinou.
Comentariile presedintelui BCE au survenit in contextul in care semnele de intrebare legate de angajamentul Europei fata de Grecia afecteaza evolutia monedei euro si imping in sus costurile de finantare ale Greciei.
Acordarea de credite Greciei de catre alte tari din zona euro reprezinta o posibilitate, a sugerat Trichet. Totusi, "nu putem vorbi decat de un imprumut fara niciun fel de elemente de subventionare. Acest lucru trebuie sa fie clar", a subliniat Trichet. Un astfel de sprijin nu va fi acordat decat daca "situatia extraordinara" din Grecia ameninta zona euro ca intreg, si nu numai o tara individuala, a declarat Trichet.
Presedintele BCE se pronunta ferm impotriva unui posibil rol jucat de FMI in cadrul sprijinului acordat Greciei. Germania continua insa sa se distanteze de BCE si de propria banca centrala care se opune de asemenea implicarii FMI.
Pozitiile divergente ale strategilor europeni au pus presiune pe moneda euro, aceasta coborand catre un minim de sub 1,35 in raport