Tancul M-84 era menit să fie marea speranţă a industriei de armament din fosta Iugoslavie. Exporturile principalului tanc de luptă - copiat după cel sovietic T-72, cu putere mai mare a motorului - au servit trupelor kuweitiene în eliberarea emiratului lor de Irak, în 1991. Belgradul a furnizat, de asemenea, arme în valoare de aproape 2 miliarde de dolari forţelor irakiene care luptau împotriva Iranului, în anii 1980, scrie Financial Times, citat de Agerpres.
M-84 nu a putut supravieţui însă războaielor iugoslave. În condiţiile în care componentele sale cheie erau fabricate în Serbia, Bosnia şi Muntenegru, iar asamblarea finală se făcea în Croaţia, industria de fabricare a tancului s-a destrămat odată cu eşuarea federaţiei.
Acum, exporturile de arme sârbe au început să prospere din nou şi există chiar speranţe de revigorare a tancului M-84. Cea mai mare republică ex-iugoslavă se aşteaptă să exporte arme, echipamente militare şi know-how de securitate, în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari, în acest an, în contextul în care oficiali sârbi efectuează un turneu în Orientul Mijlociu pentru a revigora vechiul comerţ şi relaţiile din domeniul apărării.
Armele şi hainele militare, inclusiv veste antiglonţ, reprezintă în prezent aproape 4 la sută din exporturi, potrivit unor oficiali ai Ministerului de Finanţe. Ministrul economiei, Mladjan Dinkic, a spus că "industria militară se descurcă bine în perioadă de criză şi este chiar în creştere".
Companii de armament precum ''Zastava'', care fabrică tunuri, şi de avioane "Utva" care fabrică aeronave de instruire, au crescut producţia, iar Yugoimport-PDSR, grupul de tranzacţionare centralizat pentru şase producători principali din domeniul apărării, aflaţi în proprietatea statului, a început să obţină contracte comparabile cu cele de la sfârşitul anilor 1980, înainte ca ră