Comisia Europeană (CE) a analizat, ieri, programul de convergenţă actualizat al României şi s-a arătat sceptică în privinţa respectării ţintei de deficit din acest an, de 5,9% din PIB (6,3% după metodologia europeană).
Principala temere a Executivului european în privinţa României este aceea că unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice ar putea fi greu de implementat din punct de vedere social şi politic.
„Deficitul pentru 2010 ar putea fi mai nefavorabil decât cel proiectat în program, ţinând cont că unele dintre măsurile care au ca scop reducerea cheltuielilor, precum reducerea numărului de angajaţi din sectorul public, sunt dificil de realizat din punct de vedere social şi politic", a transmis CE.
În plus, instituţia a cerut autorităţilor române să detalieze măsurile de consolidare fiscală pentru corectarea deficitului excesiv.
Detalii insuficiente
„Programul de convergenţă nu detaliază suficient măsurile de consolidare ce urmează să fie luate în 2011 şi 2012, deşi se aşteaptă ca în cadrul bugetar pe termen mediu să fie incluse mai multe informaţii", se arată în documentul de evaluare.
Programul bugetar pe 2010 vizează ajustarea deficitului cu 2% din PIB faţă de 2009, iar cel de convergenţă cuprinde cinci măsuri de micşorare a cheltuielilor curente. Însă acestea sunt descrise vag, fără să stabilească în mod concret o cifră a disponibilizărilor sau a reducerii cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.