Proiectul de lege care stabileste cuantumul taxelor pentru o vizita la doctor, controversatul sistem de coplata, a intrat de miercuri in dezbatere publica.
Potrivit proiectului postat si pe site-ul Ministerului Sanatatii explica ce este coplata si cine si cat va plati in urma aplicarii ei.
Coplata va reprezenta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor, in momentul utilizarii efective a acestora.
Nicolaescu ii cere lui Boc sa nu accepte coplata consultatiilor medicale
Potrivit Ministerului, "noua masura va duce la o mai buna adresabilitate a populatiei catre sistemul de asistenta primara, la imbunatatirea finantarii sistemului de sanatatesi la realizarea unui control in ceea ce priveste neefectuarea serviciilor, asigurandu-se astfel cresterea calitatii asistentei medicale".
Cat vom plati?
Ministerul estimeaza ca un cetatean nu va plati, in urma aplicarii coplatii, mai mult de 600 de RON/an. Va trebui sa pltim insa orice, de la o consultatie la medicul de familie la cea mai simpla analiza, astfel:
- Pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse in capitatie sau care sunt platite separat (imunizari etc) va fi 5 lei , iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei.
- Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist in afara programului de lucru - 20 lei
- Consultatia efectuata de serviciul de ambulanta, doar in cazul cand aceasta reprezinta solicitare de consultatie la domiciliu - 20 lei
Coplata si gratuitatea: Calitate vs eficacitate minima
- Serviciile de recuperare in ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, etc, coplata este de 50 lei pe cura