Dobanzile platite de banci pentru depozitele in lei au scazut puternic de la inceputul acestui an, pe masura ce banca centrala a redus nivelul dobanzii de politica monetara pana la 7% pe an. Daca acum un an romanii puteau sa isi plaseze economiile la banca si sa obtina o dobanda de aproape 20%, in prezent vor obtine cel mult 9%, iar trendul dobanzilor este de scadere.
Cea mai mare dobanda pentru un depozit in lei cu scadenta la 3 luni este, la ora actuala, 9% pe an si este platita de Millennium Bank sau MKB Romexterra Bank, astfel ca pentru un depozit in valoare de 5.000 de lei, clientii bancilor obtin la scadenta o dobanda de 112,5 lei, iar pentru un plasament de 10.000 de lei castiga 225 de lei.
Persoanele interesate de a isi plasa economiile la banca mai pot alege si Volksbank sau Alpha Bank, insa la aceste institutii de credit dobanda este un pic mai redusa, mai exact de 8,75%.
Pe locul trei in clasamentul bancilor care platesc cele mai mari dobanzi la depozitele in lei se afla ING Bank, Banca Romaneasca, CEC Bank sau Marfin Bank, unde dobanda la un plasament de 5.000 de lei sau 10.000 de lei cu scadenta la trei luni este de 8,5% pe an.
Majoritatea bancilor inca platesc dobanzile la depozite mai mari decat dobanda de politica monetara, stabilita de Banca Nationala a Romaniei la nivelul de 7%, insa exista si unele care au redus dobanzile chiar si cu 3 puncte procentuale sub acest nivel.
Bancpost plateste cea mai mica dobanda din piata la depozitele Prim, in lei, mai exact de 4%, in conditiile in care rata anuala a inflatiei a fost in februarie de 4,49%, deci rata reala de dobanda este negativa.
BCR, cea mai mare banca de pe piata, plateste la depozitele in lei cu scadenta la 3 luni dobanzi ce situate intre 4,85% si 7,3% pe an, in timp ce la BRD, al doilea jucator dupa valoarea activelor gestionate, ofera castiguri de 5,45%, 5,7