Dupa mai bine de jumatate de secol de discutii si controverse, in Statele Unite presedintele Obama, principalul sustinator al unui nou sistem de sanatate, a promulgat legea privind reforma sanatatii, potrivit careia asigurarile de sanatate devin obligatorii.
Odata cu aceasta promulgare vor intra imediat in vigoare schimbarile ce au fost realizate asupra sistemului de sanatate, si care il vor apropia de modelul european. Una dintre cele mai importante schimbari aduse acestui sistem este aceea ca 32 de milioane de americani, pana acum fara asigurare de sanatate, vor beneficia de una. Acest lucru urmeaza sa aiba loc incepand cu anul 2014. In momentul in care situatia va fi finalizata 95% dintre americanii sub 65 de ani vor beneficia de o asigurare de sanatate.
Alte modificari importante sunt: angajatii si persoanele fizice vor putea sa prospecteze piata pentru asigurare de sanatate deoarece se vor crea piete de asigurari de sanatate, angajatorii care au peste 50 de angajati vor fi obligati sa obtina asigurare pentru toti, in caz contrar urmand a primi amenzi, iar guvernul urmeaza sa mentina in functiune Medicaid, programul guvernamental de asigurari de sanatate pentru saraci.
O asigurare privata de sanatate costa in medie 58 de dolari pe luna pentru persoanele angajate, restul urmand a fi achitat de angajator, iar pentru persoanele fizice care isi faceau asigurare in mod independent, acestea trebuiau sa plateasca in medie 218 dolari pe luna in 2007, potrivit site-ului smartmoney.com.
Servicii medicale accesibile maselor
"Am trait zece ani in SUA, unde am beneficiat de sistemul public de sanatate, nu si de cel privat", afirma Nadia Crisan, managing director la McGuireWoods. "In SUA, pentru americanii cu asigurare situatia era confortabila. Acolo sistemul primar este accesibil tuturor, insa pentru proceduri mai com plicate e nevoie de