Producatorii de BCA, care activeaza pe o piata de 140 mil. euro in 2009, in scadere cu 45% fata de anul precedent, se asteapta la un an mai dificil dupa ce iarna grea a dat peste cap previziunile initiale, investitiile mari ale statului intarzie, iar banii trimisi de muncitorii romani din strainatate au scazut cu 30%.
Asociatia Pro BCA, care controleaza circa 70% din piata de profil, afirma ca piata de BCA va continua sa se comprime anul acesta cu 10% in volum, pana la 2 mil. metri cubi, dupa ce in 2009 scaderea a fost de 30%, una dintre consecinte fiind ca unul dintre producatorii mari ar putea sa intre in insolventa.
In primul trimestru consumul de BCA (beton celular autoclavizat) a scazut cu 50% fata de perioada similara a anului trecut, din cauza conditiilor meteo nefavorabile si a efectelor negative pe care le-au avut alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului trecut asupra investitiilor derulate de stat.
"Anul acesta va fi mai greu decat 2009, pentru ca piata va continua sa se contracte. Toti jucatorii vor avea probleme de cash-flow pentru ca fenomenul insolventei se va accentua si va fi mai dificil de recuperat banii de la clienti. Dupa o iarna atat de grea, proiectele sunt in cea mai mare parte oprite", afirma Nicolae Dusu, presedintele Asociatiei Pro BCA si presedintele companiei Celco Constanta.
Compania, al doilea producator de BCA de pe piata locala, a inregistrat o scadere de 8,7% a cifrei de afaceri in 2009 comparativ cu anul precedent, pana la 104,8 mil. lei (24,7 mil. euro), insa si-a mentinut o marja bruta ridicata pana la 32%.
"Scaderea cifrei de afaceri a fost mai mica decat cea a pietei de BCA pentru ca au mers mai bine vanzarile de var. Pentru anul acesta estimez o reducere de 10% a businessului, in timp ce marja va scadea pentru ca exista o limita de reducere a costurilor si in plus vom fi nevoiti sa face