Johan Gabriels: Avem o poziţie foarte bună în ceea ce priveşte lichiditatea, datorată bazei foarte solide de depozite
Anul 2010 va fi cu siguranţă dificil pentru sectorul bancar din cauza influenţei pe care a avut-o criza asupra mediului privat
Cu toate că, la nivel mondial, Royal Bank of Scotland (RBS) a înregistrat anul trecut pierderi de 3,6 mld. lire sterline, iar activele din România au scăzut uşor, la 2,3 mld. euro, reprezentanţii RBS ne-au informat că "au o bază solidă" şi planuri mari pentru anul în curs.
Într-un interviu acordat Curierului Naţional, preşedintele RBS România, Johan Gabriels, a declarat că nu au simţit criza cu aceeaşi acuitate ca alte instituţii bancare şi că au optimizat costurile "aşa cum au făcut-o toate companiile de pe piaţă, indiferent de industrie". Preşedintele RBS nu a vrut totuşi să ne informeze asupra datelor financiare aferente bilanţului din 2009, comparativ cu cele din 2008...
- Ce impact a avut criza financiară asupra RBS şi ce măsuri aţi luat pentru a ieşi din dificultate?
- Datorită abordării noastre prudente şi selective faţă de clienţi şi deal-uri, tendinţă pe care am manifestat-o întotdeauna, nu putem spune că am simţit criza cu aceeaşi acuitate ca alte instituţii bancare. În plus, avem o poziţie foarte bună în ceea ce priveşte lichiditatea, datorată bazei foarte solide de depozite. Evident că am luat măsuri de optimizare a costurilor, aşa cum au făcut-o toate companiile de pe piaţă, indiferent de industrie.
- Cum estimaţi că va fi anul 2010 pentru sistemul bancar din România?
- Anul 2010 va fi cu siguranţă dificil pentru sectorul bancar din cauza faptului că mediul economic se resimte după cele întâmplate în 2009, când întregul sector privat a avut de suferit.
- Ce se întâmplă în privinţa relaţiei bănci-clienţi având în vedere creştere