Pe drumurile naţionale din Prahova, vânzătorii ambulanţi fac speculă cu diverse produse, care sunt mai scumpe decât în pieţe, bişniţa fiind un fenomen care nu poate fi stopat de către autorităţi, care de multe ori chiar îi acoperă pe comercianţii iliciţi.
Odată cu venirea primăverii, DN1, DN1 A, dar şi DN1 B au devenit un adevărat talcioc. Zeci de comercianţi vând de la legume şi fructe la produse de tot felul, de artizanat sau ceramică.
„Am vândut şi fără autorizaţie şi am luat amendă şi de 1.000 de lei. Acum ne-am făcut autorizaţie, avem un PFA şi vindem flori tătaie sau la ghiveci, dar şi coroane de flori. Plătim taxă de 50 de euro la trei luni celor care administrează DN1, dar tot nu ne lasă să vindem marfa în faţa magazinului, zic ei că legea spune că nu ai voie pe acostament ca să nu încurci traficul. Dacă ar fi să punem florile în curte, însă, nu le-ar mai vedea nimeni", este de părere Gilia Vâlceanu, o comerciantă din localitatea Pucheni.
Legume şi fructe ilegale
Ceva mai încolo, alţi doi comercianţi ofereau direct dintr-o dubă legume şi fructe proaspete, ambalate la saci sau la cutii de carton, aduse direct de peste hotare.
„Cumpărăm numai de la aceşti vânzători, pentru că noi locuim în satele de aici şi ne-ar fi foarte greu să mergem până la piaţă, în oraş. Aşa că dimineaţa venim mai multe vecine cu un căruţ sau cu bicicletele şi cumpărăm ce avem nevoie. Or fi mai scumpe la bani ca la piaţă, dar oricum nu avem de unde să luăm din altă parte", spune una dintre clientele magazinului ambulant de legume şi fructe, Vasilica Tănase.
Apăraţi de autorităţi
De la flori, puieţi de pomi, obiecte de grădină, ceapă verde, morcovi, cartofi, mere, la vase de ceramică, rogojini sau cauciucuri, DN1 este un adevărat talcioc. Produsele vândute ilicit sunt, însă, mai scumpe decât în pieţele din oraş.
Bişn