Castelul Corvinilor din Hunedoara, cel mai mare monument de acest tip din sud-estul Europei, se află în plin proces de restaurare. Intrat în posesia statului român încă din anul 1918, Castelul Corvinilor din Hunedoara nu a fost niciodată reabilitat în întregime.
În 2008 monumentul a intrat într-un plan naţional de restaurare. Ministerul Culturii a aprobat şi a început să finanţeze un proiect în valoare de trei milioane de euro (cu fonduri ce vor fi alocate timp de trei ani) pentru restaurarea şi conservarea componentelor artistice din piatră.
Pe parcursul anului 2009 au fost executate lucrări în valoare de 800.000 de euro. Pe de altă parte, cu fonduri de la bugetul local a fost reabilitat 40% din acoperiş. Potrivit directorului Muzeului Castelul Corvinilor, Nicolae Cerişer, doar pentru finalizarea acestor lucrări ar mai fi nevoie de două milioane de lei. În plus, Cerişer adaugă că pentru întreg ansamblul sunt necesare încă trei milioane de euro: "Pe lângă fondurile aprobate în 2008, pentru castelul de la Hunedoara ar mai trebui alocate încă trei milioane de euro.
Dacă fondurile ar veni în mod constant, atunci întreaga lucrare ar putea fi gata în cinci ani".
ISTORIA UNUI CASTEL
La data de 18 octombrie 1409, regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a dăruit domeniul Hunedoarei lui Voicu, verilor acestuia, Mogoş şi Radu, dar şi lui Ioan (Iancu) şi Ioan cel Tânăr, drept recunoaştere a meritelor militare ale familiei. Se pare că în septembrie 1409 Voicu, împreună cu verii săi, a câştigat o bătălie împotriva turcilor, în Ţara Haţegului.
Regele Sigismund ducea la acea dată o politică favorabilă elitelor militare ortodoxe din Transilvania, încercând astfel să le atragă de partea sa, contracarând conflictele iscate câteodată de marea nobilime maghiară. Din acel moment şi până la moartea sa, la 11 august 1456, Ioan (Iancu) a făcut din castelul de