Zeci de oraşe din România vor stinge luminile mâine, la ora 20.30, într-un gest simbol care are menirea de a aminti tuturor că resursele pe care le consumăm zilnic depăşesc cu mult ceea ce poate susţine planeta.
Alte 120 de ţări vor petrece o oră pe întuneric în semn de respect faţă de resursele pe care ni le oferă Pământul, dar şi de îngrijorare faţă de schimbările climatice.
Palatul Parlamentului va stinge toate luminile interioare şi exterioare în cadrul celei de-a doua ediţii Earth Hour din România, informează reprezentanţii WWF România, organizatorii evenimentului, care pregătesc un spectacol de lumini şi sunete nealimentate electric.
Autorităţile din alte 29 de oraşe din ţară s-au alăturat momentului şi vor întrerupe iluminatul public şi al unor clădiri de referinţă în acest interval.
Scopul beznei
„Earth Hour este un moment de afirmare a responsabilităţii fiecăruia dintre noi pentru modul în care alegem să trăim", explică Luminiţa Tănasie, director al organizaţiei nonguvernamentale WWF România. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett s-a alăturat campaniei şi în acest an.
„Schimbările climatice sunt deja vizibile. Chiar zilele acestea am fost martorii unor variaţii bruşte de temperatură, iar inundaţii masive şi secete prelungite au afectat constant România în ultimii ani. Circa 15 miliarde de tone de dioxid de carbon sunt eliberate anual în atmosferă ca urmare a unor activităţi asupra cărora avem control deplin, precum transportul personal sau încălzirea şi iluminarea locuinţei. Aşadar, putem lupta împotriva schimbărilor climatice dacă facem alegerile zilnice corecte", consideră ambasadorul.
Prima manifestare Earth Hour a avut loc pe 31 martie 2007, la Sydney. Atunci, în două milioane de case şi sedii de companii s-au stins luminile preţ de o oră.