Clenciu: Proprietarii care nu sunt presaţi lasă doar o marjă de negociere de 5%
Preşedintele ARAI spune că cei aflaţi sub presiune financiară taie şi 20% din preţ pentru a obţine lichidităţi
Urmează un val de executări silite care va duce la vânzarea caselor cu reducere de 50%
Creditele pentru locuinţe contractate în 2008 atârnă greu pe umerii românilor, aşa că peste 100.000 de persoane fizice sunt în procedură de executare silită pentru că nu şi-au plătit ratele la bănci şi este posibil ca numărul lor să crească. Această situaţie aduce o nouă lovitură pentru vânzătorii de locuinţe, deoarece în piaţă vor apărea case foarte ieftine vândute de bănci, chiar la jumătate din preţul lor iniţial, a declarat Cristian Clenciu, preşedinte ARAI, pentru Curierul Naţional.
"După cum am auzit, băncile vor executa garanţia a peste 100.000 de oameni, în mare parte sunt credite de nevoi personale, foarte puţine ipotecare. Şi atunci unii oamenii care mai reuşesc să-şi vândă apartamentul preferă să o facă solicitând un preţ mai mic, astfel rezolvându-şi problemele. În ultimă instanţă, banca va vinde apartamentul la jumătate din valoarea lui din piaţă", a afirmat Cristian Clenciu.
Marjă de negociere de până la 20%
Cristian Clenciu a explicat că în momentul de faţă există două tipuri de tranzacţii în piaţă: cele normale şi cele realizate sub presiunea de a vinde. Pentru că avem două situaţii diferite, avem şi marje de negociere diferite. "Dacă vorbim de o tranzacţie forţată, unde proprietarul are nevoie de cash urgent, sau are probleme cu creditul şi este sub presiunea de a vinde marja de negociere poate ajunge până la 20%. Pe când o tranzacţie normală în care proprietarul nu este nevoit să vândă atunci marjele de negociere sunt mult mai mici, undeva până în 5%. Din 2009 şi până în prezent am întâlnit multe cazuri în care oamenii sunt