Decizia luată de CSAT privind achiziţionarea celor 24 de avioane americane F16 second hand a intrat în atentia Uniunii Europene. Iată ce susţine presedintele Senatului. Mircea Geoana afirma că, într-o întâlnire cu ambasadorii ţărilor membre ale Uniunii, i s-a atras atenţia că România e singurul stat european care nu a aderat la codul de conduită pentru achiziţii militare.
Decizia luată de CSAT privind achiziţionarea celor 24 de avioane americane F16 second hand a intrat în atentia Uniunii Europene. Iată ce susţine presedintele Senatului.
Mircea Geoană afirmă că, într-o întâlnire cu ambasadorii ţărilor membre ale Uniunii, i s-a atras atenţia că România e singurul stat european care nu a aderat la codul de conduită pentru achiziţii militare.
Pe de altă parte, firma suedeză Gripen îi va cere Guvernului să prezinte Parlamentului toate ofertele de avioane multirol, pentru ca senatorii şi deputatii să decidă dacă CSAT a făcut cea mai bună alegere.
"Sunt foarte dezamăgit de acest proces de selecţie şi sper că Parlamentul va decide să vadă toate ofertele" , a declarat pentru agentia Mediafax Richard Smith, director de marketing pentru România al firmei Gripen.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a recomandat Parlamentului cumpărarea a 24 de aparate F-16 la mâna a doua, fără licitaţie şi fără un program clar de compensare economică, a precizat oficialul suedez.
Potrivit legii, orice import de armament trebuie însoţit de o clauză de compensare economică, prin care furnizorul armelor trebuie să cumpere sau să facă investiţii în România în valoare de cel puţin 80 la sută din valoarea contractului.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a afirmat, astazi, la finalul unei întâlniri cu ambasadorii statelor europene, că unii din aceştia şi-au exprimat frustrarea faţă de decizia CSAT de achiziţionare de avione F16 în uz.
Geoană a spus că,