Ministerul Justiţiei a trimis, miercuri seară, procurorului general Laura Codruţa Kovesi, avizul favorabil pentru arestarea senatorului Cătălin Voicu, primit de la Parlament, după ce hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial.
"Ministerul Justiţiei a trimis miercuri, Procurorului General al României, Hotărârea Senatului nr.5/2010 privind cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, de încuviinţare a arestării preventive a senatorului Cătălin Voicu", se arată într-un comunicat al MJ. Conform comunicatului, hotărârea a fost transmisă Ministerului Justiţiei de către preşedintele Senatului. Între timp, decizia de miercuri a Parlamentului a fost publicată în Monitorul Oficial.
Starea de sănătate a lui Cătălin Voicu este stabilă după cea de-a doua noapte consecutivă la Spitalul Universitar din Capitală, unde senatorul PSD ocupă singur o rezervă VIP la etajul 11, secţia de Chirurgie Cardiovasculară.
Procurorii DNA pot cere ÎCCJ arestarea preventivă a lui Cătălin Voicu, deşi senatorul este internat în spital, pentru că, potrivit Codului de Procedură Penală, propunerea de arestare poate fi examinată, în absenţa inculpatului, dacă avocatul său participă la şedinţa de judecată.
Conform articolului 149 indice 1, alineat 6 din Codul de Procedură Penală, "În cazul în care inculpatul se află în stare de reţinere sau de arestare potrivit articolului 146 şi din cauza stării sănătăţii ori din cauză de forţă majoră sau stare de necesitate nu poate fi adus în faţa judecătorului, propunerea de arestare va fi examinată în lipsa inculpatului, în prezenţa apărătorului, căruia i se dă cuvântul pentru a formula concluzii".
Totodată, profesorul de drept penal Petruţ Ciobanu a declarat, miercuri, pentru NewsIn, că, potrivit procedurii, în cazul unei reţineri, dacă învinuitul nu poate veni la sediul parc