Dumitru Graur, ajutat de Librăria Humanitas, a reuşit să editeze trei cărţi ale tatălui său, academicianul Alexandru Graur (1900-1988) - "Dicţionar al greşelilor de limbă" (17 lei), "Capcanele limbii române" (19 lei) şi "Mic tratat de ortografie" (22 lei).
Volumele, care au fost publicate în anii 1974, 1976 şi 1986, vin în ajutorul celor preocupaţi de erorile frecvente din limba română, oferind explicaţii şi exemplificări ale unor expresii intrate în uzul limbii noastre, însă folosite greşit în orice mediu.
"Pentru un lingvist, greşeală este orice abatere de la normele limbii, de la sistemul ei de funcţionare. Prin urmare, atunci când cineva transformă adjectivul complet în complect (luându-se după adjective neînrudite, dar în parte asemănătoare, ca direct, perfect etc.) comite o greşeală. Dar dacă pe încetul forma nouă se generalizează, dacă marea masă a vorbitorilor o adoptă, atunci devine «corectă», căci bine e aşa cum vorbeşte lumea, iar lingvistul nu mai are altceva de făcut decât să explice pe ce cale s-a produs schimbarea", scrie Alexandru Graur în "Capcanele limbii române".
Alexandru Graur este unul dintre cei mai cunoscuţi lingvişti români, autor a numeroase studii de specialitate. A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti în 1922, iar în 1928 şi-a susţinut teza de doctorat la Sorbona. Între 1929 şi 1940 a predat la liceele bucureştene "Gh. şincai" şi "Gh. Lazăr", după care a fost exclus din învăţământ, pe baza legilor rasiale. În 1941 a înfiinţat Liceul Teoretic Evreiesc, pe care l-a condus până în 1944.
Din 1945 a coordonat, la Radiodifuziunea Română, mai multe rubrici de lingvistică.
Dumitru Graur, ajutat de Librăria Humanitas, a reuşit să editeze trei cărţi ale tatălui său, academicianul Alexandru Graur (1900-1988) - "Dicţionar al greşelilor de limbă" (17 lei), "Capcanele limbii române