La 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii, directorul instituţiei, George Maior, vorbeşte despre ce înseamnă securitatea naţională a României de azi şi explică de ce tinerii se simt atraşi de domeniul intelligence
Astăzi se împlinesc două decenii de când contraspionajul românesc a intrat într-o altă etapă, mult diferită faţă de precedentele. În martie 1990, noua conducere a statului a înţeles rapid că nu-şi mai putea permite să amâne constituirea unui serviciu de informaţii care să răspundă noilor realităţi politice, sociale şi economice. Straniile evenimente interetnice de la Târgu Mureş, petrecute între 19 şi 21 martie 1990, au grăbit apariţia SRI, sperându-se că în acest mod vor fi evitate, pe viitor, provocările orchestrate în afara graniţelor ţării. De atunci şi până acum lucrurile s-au aşezat în România, iar SRI a devenit - cel puţin aşa susţin oficialii săi - o structură respectată în rândurile serviciilor secrete aliate.
Directorul instituţiei, George Maior, a venit în redacţia ziarului „Adevărul" pentru a face o radiografie a Serviciului şi pentru a trece în revistă provocările cu care se confruntă. Un nou exerciţiu de transparenţă care demonstrează că SRI s-a poziţionat corect între structurile similare din aria de acoperire a NATO. Dincolo de fireştile constrângeri de exprimare ale lui George Maior, vă invităm să descoperiţi, în rândurile care urmează, preocupările şi tendinţele celor care activează în domeniul securităţii naţionale.
CARTE DE VIZITĂ
• George Maior s-a născut la 16 noiembrie 1967, la Cluj-Napoca.
• Master of Arts / Drept Internaţional şi Comparat, la Universitatea „George Washington" din Capitala SUA (1991-1992).
• Doctor în Drept internaţional la Universitatea din Cluj (1998).
• Însărcinat cu afaceri la Ambasada României din Irlanda (1997-1999).
• Secretar de stat în M.Ap.N. (