Condiţiile de pe piaţa de capital s-au îmbunătăţit în ultima perioadă, dar nu îndeajuns pentru listarea BCR, consideră preşedintele executiv al băncii, Dominic Bruynseels. "Într-adevăr, condiţiile sunt uşor mai bune decât în perioada anterioară, dar nu suficiente pentru listarea băncii la valoarea pe care o avem în vedere", a spus Bruynseels, citat de Mediafax. El a menţionat că operaţiunea de listare se va realiza în anii viitori, fără să dea un termen precis.
BCR este cea mai mare bancă din România în funcţie de active. Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, de la stat, BERD şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR. În prezent, o societate deţinută 100% de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding GmbH, deţine 69,3% din capitalul BCR, iar participaţii de circa 6% sunt deţinute de fiecare dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare.
Prin contractul de privatizare, Erste Bank avea obligaţia să listeze BCR în cel mult trei ani de la finalizarea preluării băncii, adică până în octombrie 2009. În august 2009, Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amânată cel puţin doi ani, dar poate fi realizată mai devreme, la solicitarea celor cinci societăţi, dacă piaţa de capital va da semne certe de revenire.
Cel mai mare default este de 30 mil. euro
Pe de altă parte, preşedintele executiv al BCR a menţionat că cel mai mare credit neperformant al BCR este de aproximativ 30 mil. euro, sumă nesemnificativă pentru portofoliul de credite neperformante al băncii. "BCR este o bancă foarte bună. Cel mai mare default din portofoliu este în valoare de aproximativ 30 mil. euro", a spus Bruynseels, care a precizat că suma nu reprezintă un procent semnificativ din totalul creditelor neperformant