Proiectul coplăţii în sistemul medical a ajuns la Parlament. E vorba de controversata taxă, pe care pacienţii ar fi obligaţi să o achite pentru unele servicii medicale, care erau gratuite până acum. Dacă proiectul de lege care prevede introducerea coplăţii va trece de Parlament, pacienţii vor plăti cinci lei când vor merge la medicul de familie, zece la medicul specialist, un leu pentru o analiză de laborator şi între o sută şi două sute de lei pentru o radiografie mai complicată.
Proiectul coplăţii în sistemul medical a ajuns la Parlament. E vorba de controversata taxă, pe care pacienţii ar fi obligaţi să o achite pentru unele servicii medicale, care erau gratuite până acum.
Dacă proiectul de lege care prevede introducerea coplăţii va trece de Parlament, pacienţii vor plăti cinci lei când vor merge la medicul de familie, zece la medicul specialist, un leu pentru o analiză de laborator şi între o sută şi două sute de lei pentru o radiografie mai complicată.
Şase sute de lei este suma maximă pe care un asigurat o va plăti într-un an şi odată ce a ajuns la această sumă, va fi scutit de coplată pentru restul serviciilor medicale de care are nevoie. Este singura suma concretă pomenită în proiectul legislativ, care nu arată cum va funcţiona exact sistemul coplăţii.
Reprezentanţii Ministerului speră că prin intermediul coplăţii vor aduce în sistem şapte sute de milioane de lei pe an, ceea ce înseamnă aproape 171 de milioane de euro, banii urmând să rămână la furnizorii de servicii medicale şi să fie folosiţi pentru investiţii.
Ministrul Sănătăţii susţine însă că introducerea coplăţii nu va rezolva problemele financiare din sistemul sanitar, idee susţinută şi de Colegiul Medicilor. Preşedintele Colegiului a declarat repetat că sistemul coplăţii poate fi benefic sau poate fi discriminatoriu, în funcţie de varianta care va fi adoptată.
Dacă