Imigranţii români din statele membre ale UE al căror număr este estimat în prezent la 2,3 milioane de persoane (80% în Italia şi Spania) tind să îi depăşească în curând pe cei turci (2,4 milioane de persoane), relevă studiul 'Românii din Italia, între respingere şi acceptare', prezentat joi la Accademia di Romania din Roma de către organizaţiile Caritas Italiana şi Caritas România ale Bisericii Catolice, informează Agerpres.
”Numărul românilor imigranţi din statele membre UE se cifra la 1,7 milioane la sfârşitul lui 2007, dintr-un număr total de 31 de milioane de imigranţi din diverse ţări. În prezent, turcii rămân prima comunitate de imigranţi din UE cu 2,4 milioane de membri, dar românii se plasează pe locul doi, cu 2,3 milioane, având o creştere semnificativă în ultimii doi ani şi o tendinţă de recuperare accelerată faţă de turci”, a declarat reprezentantul centrului de studii despre imigraţie al Caritas Italiana, sociologul Antonio Ricci.
El a precizat că estimarea de 2,3 milioane de imigranţi români în spaţiul UE a fost făcută plecând de la un calcul care a cumulat datele oficiale ale instituţiilor din ţările membre, date ale organismelor UE şi alte date raportate de reţeaua Caritas a Bisericii Catolice.
Totodată, în ceea ce priveşte prezenţa românilor în Italia, aceasta este estimată în studiul respectiv la 1,165 milioane.
Astfel, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică din Italia, la sfârşitul anului 2009 în Peninsulă erau înregistraţi care rezidenţi 953.000 de români, iar alţi circa 50.000 în aşteptarea formalizării documentelor de rezidenţă, sociologii Caritas Italiana adăugând acestora alţi circa 160.000 care se află pe teritoriul italian fără a-şi fi înregistrat şederea.
Imigranţii români din statele membre ale UE al căror număr este estimat în prezent la 2,3 milioane de persoane (80% în Italia şi Spania) tind să