După mii de soldaţi şi ofiţeri formaţi, colonelul în rezervă Remus Macovei s-a retras la pensie însă „microbul“ nu i-a dat pace şi s-a decis să scrie cărţi despre realităţile triste şi corupte din Armata română dar şi despre adevărurile privind Revoluţia din decembrie 1989.
A prins vremurile de „aur“ ale Armatei, când soldaţii şi ofiţerii, în loc de instrucţie, participau la recoltarea porumbului şi cartofilor de pe câmp, dar şi vremurile de după Revoluţie când unităţile militare s-au restructurat una după alta.
„Am asistat la desfiinţarea a două dintre unităţile militare pe care le-am comandat: Regimentul 36 Mecanizat şi Batalionul 343 Infanterie Topraisar.
Era să asist şi la a treia - Batalionul 361 Infanterie din Mihail Kogălniceanu, însă m-am pensionat în anul 2002“, spune zâmbind colonelul Macovei.
S-a decis să urmeze o carieră militară în 1968 când trupele ruseşti au invadat Cehoslovacia şi existau informaţii că se pregătesc să atace şi România. „Noi băteam mingea pe terenul de fotbal al şcolii din Galaţi. Într-o zi am fost alungaţi pentru că se constituiseră gărzile patriotice şi veniseră să se antreneze pe teren. I-am urmărit de după gard şi am rămas impresionat. Când au venit prin şcoli cei de la Centrul Militar Galaţi să întrebe cine vrea să urmeze o carieră militară, am fost primul care s-a înscris“, îşi aminteşte colonelul, acum pensionar.
Pasiunea pentru scris
Viaţa petrecută în militărie l-a inspirat pentru viitoarele sale cărţi. Nu a avut însă timp să se apuce de scris decât în 2002, când s-a pensionat.
„Am făcut-o din dorinţa de a lămuri aspecte mai puţin tratate de istoria militară: corupţia din Armata română şi implicarea militarilor în evenimentele din decembrie 1989“, explică Macovei. Prima carte, scoasă pe piaţă în 2002, a fost mai mult de „antrenament“: o culegere a tuturor decretelor şi legilor militare