Potrivit proiectului legii unice de salarizare propus în 2009 pentru personalul medico-sanitar din România, dar neadoptat, un medic ar fi avut, din 2010, un salariu brut de încadrare cuprins între 3.600 şi 5.400 de lei, respectiv 900 de euro şi 1.340 de euro.
Deşi aceste sume au părut de domeniul science-fiction în momentul aprobării, motiv pentru care au fost micşorate, nici măcar acele salarii "enorme" nu ar fi fost competitive pe piaţa medicală europeană.
De exemplu, în Spania, aceste sume sunt câştigate de persoane care lucrează în domenii pentru care nu sunt necesare studii superioare, în unele cazuri fiind de ajuns anii obligatorii de şcoală.
Potrivit Acordurilor Colective de Muncă, prin care sunt reglementate salariile minime pe ramură de activitate și meserie care pot fi oferite angajaților, lucrătorii din Spania primesc 14 sau 15 salarii pe an, iar venitul se calculează pe suma primită anual.
Împărțind banii primiți anual de muncitorii din Spania în 12 salarii anuale, ca în România, retribuția lunară depășește cu mult, în unele cazuri, banii primiți de medicii din România.
Aflați aici la cât ajung salariile muncitorilor spanioli, fără studii superioare