Societatea Astronomică Română de Meteori a fost premiată de UNESCO pentru acţiunile desfăşurate cu publicul larg. Astronomii nu-şi vor putea ridica premiul, indiferent unde va avea loc ceremonia, deoarece nu au bani pentru cheltuielile de deplasare.
Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) din Târgovişte a fost premiată de UNESCO şi de Uniunea Astronomică Internaţională în cadrul „Anului Internaţional al Astronomiei 2009”, cu locul întâi în lume pentru „Cel mai remarcabil eveniment Nopţi Galileene”. Astronomii târgovişteni au fost anunţaţi de organizatori că au câştigat acum trei săptămâni. Ei nu vor putea merge, însă, să-şi ridice premiul, pentru că nu pot suporta cheltuielile de deplasare. “Ne ne-a venit să credem şi am aşteptat mai multe detalii din partea organizatorilor. SARM este o organizaţie neguvernamentală pentru tineret. Pentru proiecte obţinem bani de la Ministerul Tineretului, prin licitaţii, dar celelalte cheltuieli le suportăm din buzunarele noastre. Oriunde se va organiza ceremonia de premiere, nu vom putea ajunge, pentru că nu ne permitem”, spune nu regret Valentin Grigore, preşedintele societăţii.
Festivalul „Nopţi Galileene la Târgovişte”, organizat de SARM în perioada 22-24 octombrie 2009 a marcat împlinirea a 400 de ani de când Galileo Galilei a privit pentru prima dată cerul prin lunetă. Evenimentul a reuşit să adune circa 3200 de oameni la observaţii astronomice, proiecţii de imagini şi filme, expoziţii şi spectacole. „Am căutat să promovăm astronomia printr-un mod complex de exprimare, îmbinând partea tehnică cu cea culturală, educaţională, artistică, socială, istorică şi creativă. Această formulă s-a dovedit a fi una câştigătoare”, a declarat preşedintele SARM.
România a învins SUA
Proiectul „Nopţi Galileene” s-a desfăşurat în 88 de ţări, fiind organizate 1300 de evenimente, la care au participat peste 600.00