Guvernul a introdus instrumentele pentru a veni în ajutorul societăţilor care au dificultăţi temporare de plată
Dinu Petre: Multe firme nu ştiu de avantajul acestor facilităţi
Nexia: Băncile mari sunt reticente la mandatul ad-hoc, pentru că nu mai sunt creditori privilegiaţi
Monitorul Oficial nr. 870/2009 a publicat în 14 decembrie 2009 Legea nr. 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv şi a mandatului ad-hoc. Potrivit specialiştilor fiscali, aceste instrumente pot ajuta foarte multe firme de a depăşi perioada delicată prin care trec şi, totodată, le scapă de insolvenţă şi îşi pot continua activitatea pe piaţă.
Conform legii, mandatul ad-hoc este o procedură confidenţială, declanşată la cererea debitorului, prin care un mandatar ad-hoc, desemnat de instanţă, negociază cu creditorii în scopul realizării unei înţelegeri între unul sau mai mulţi dintre aceştia şi debitor în vederea depăşirii stării de dificultate în care se află întreprinderea acestuia din urmă. De asemenea, concordatul preventiv este un contract încheiat între debitor, pe de o parte, şi creditorii care deţin cel puţin două treimi din valoarea creanţelor acceptate şi necontestate, pe de altă parte, prin care debitorul propune un plan de redresare a întreprinderii sale şi de acoperire a creanţelor acestor creditori împotriva sa, iar creditorii acceptă să sprijine eforturile debitorului de depăşire a dificultăţii în care se află întreprinderea debitorului.
Băncile mari ezită să ajute firmele
Luminiţa Ristea, managing partner în cadrul companiei Nexia România, susţine că multe dintre firmele care au probleme temporare de a-şi achita integral datoriile nu ştiu că există aceste două facilităţi care le pot scăpa de insolvenţă. "Concordatul preventiv şi mandatul ad-hoc sunt instrumente discrete şi foarte rapide la îndemâna firmelor ce au