Estimarile autoritatilor privind cresterea economica, deficitul bugetar, inflatia si somajul sunt optimiste, dar programul de convergenta se incadreaza in reglementarile UE, apreciaza Comisia Europeana (CE).
Comisia Europeana a evaluat ieri programele actualizate de convergenta si stabilitate pentru Cehia, Danemarca, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, Romania si Slovenia.
Programul de convergenta transmis de Guvern la Bruxelles nu mai include insa riscurile luate in calcul initial care indicau, printre altele, ca exista posibilitatea ca deficitul bugetar sa nu poata fi ajustat la 3% din PIB in 2012, iar cresterea PIB sa fie mai mica.
In viziunea Comisiei, deficitul bugetar ar putea sa depaseasca in 2010 tinta asumata de Guvern, iar programul de convergenta nu include suficiente masuri de consolidare a finantelor publice care sa faciliteze incadrarea in obiectivele fiscale asumate pentru anii 2011 si 2012.
"Deficitul pentru 2010 ar putea sa depaseasca nivelul estimat in program, avand in vedere ca unele dintre masurile care au ca scop reducerea cheltuielilor, precum reducerea numarului de angajati din sectorul public, sunt dificil de realizat din punct de vedere social si politic", se mentioneaza intr-un document care contine comentariile CE asupra Programului de Convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012.
"Evaluarea Comisiei Europene mi se pare foarte realista. Reducerea somajului prognozata de autoritatile romane este extrem de optimista Totodata, este greu de crezut ca tinta de deficit bugetar poate sa fie atinsa, daca nu se iau masuri concrete. Au trecut trei luni si semnalele date de Guvern nu sunt incurajatoare; nu s-a facut nimic concret in legatura cu salariile din sectorul bugetar. Nu stiu cum vor sa atinga tinta de deficit daca nu fac disponibilizari - si atunci somajul va creste", a comentat Me