Urmaşii fostului deţinut politic Nicolae Stroescu au câştigat în instanţă 300.000 de euro pentru suferinţele disidentului. Nicolae Stroescu (1921-2002) a înfundat puşcăriile, a fost internat la sanatoriu, mutat cu domiciliu forţat şi urmărit de fosta Securitate. 40 de ani a îndurat ororile comuniste.
A intrat în atenţia comuniştilor, la 27 de ani, în anul 1948, atunci când a încercat să pună bazele unei mişcări anticomuniste, denumită „Rezistenţa Naţională". În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Stroescu a urmat cursurile Şcolii de Ofiţeri Activi Infanterie din Zărneşti. După terminarea conflictului, a urmat simultan cursurile Academiei Comerciale şi ale Facultăţii de Ştiinţe Jurdicie şi Administrative.
La facultate, Nicolae Stroescu a încercat să recruteze doi colegi în mişcarea sa de rezistenţă - Constantin Mischie şi Tripon Mateescu - şi să facă mai multe declaraţii în cantina studenţească împotriva partidului unic şi a noii orânduiri socialiste.
Citiţi şi:
Şeful SRI: „E mai greu să acţionezi în democraţie”
George Maior la bilanţul SRI: Predarea arhivelor către CNSAS marchează ruptura de vechiul sistem
Herta Muller se întâlnea în pădure cu editoarea sa de frica Securităţii
La 14 martie 1948 a fost accidentat grav de o maşină, condusă de un colaborator al Securităţii, fiind internat sub pază la Spitalul de Urgenţă, cu bazinul distrus şi craniul fracturat. În spital a aflat acuzaţia: „delict de comitere de acte preparatorii pentru surparea ordinii constituţionale existente în Republica Populară România."
Cu ambulanţa la Canal
Procesul s-a judecat la Tribunalul Militar Bucureşti, iar magistraţii au arătat că inculpatul „intenţiona să acţioneze potrivit planurilor aţâţătorilor la războiul imperialiştilor anglo-americani, că organizaţia preconizată de el avea caracter burghez şi că se opunea