Durerea persistentă de cap, dificultăţile de respiraţie şi iritaţiile pielii pot apărea atunci când venim în contact cu anumite esenţe parfumate. Aproximativ 10 la sută din populaţia globului are alergie la parfum. Producătorii de parfumuri vor fi obligaţi în următorii ani să precizeze pe etichetă substanţele alergene.
Dacă am lua în considerare numărul mare de substanţe dăunătoare din compoziţia sa, parfumul este cel mai periculos produs din trusa de frumuseţe. Aceasta deoarece aproximativ 90 la sută din cele cinci mii de substanţe sintetice folosite la fabricarea parfumurilor sunt de natură petrolieră. Parabenii (methyl/propyl/butyl/ethyl), acetatul de benzil (se obţine din gudronul de huilă), alcoolul benzilic, acetona, eterul şi aldehidele sunt substanţe cu potenţial toxic, care ne pot îmbolnăvi.
Simptomele cel mai frecvent întâlnite în alergia la parfum sunt durerea de cap (cefalee), stările de greaţă, dificultatea de respiraţie, îngroşarea vocii sau chiar pierderea ei, ameţeala şi furnicături la nivelul buzelor.
„Hipersensibilitatea la parfumuri este cea mai cunoscută alergie de contact la adulţi. De aceea, de fiecare dată când se vine în contact cu un parfum care conţine anumite substanţe alergene, va apărea o reacţie alergică", explică medicul specialist dermatovenerologie Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.
Pielea, cea mai afectată
De obicei, parfumul se pulverizează în zonele în care pulsul este crescut: la încheieturile mâinilor şi în spatele genunchilor, pe gât sau după ureche. În aceste condiţii, nu este de mirare faptul că epiderma este organul cel mai afectat de anumite substanţe chimice din compoziţia parfumului.
„Utilizarea aceluiaşi parfum mai multe zile la rând poate determina apariţia unor zone roşii la locul de aplicare a parfumului, însoţite de edem (umflături) şi de mâncărime. Dac