Liderii europeni se reunesc joi şi vineri la Bruxelles, pentru summit-ul de primăvară, în mod tradiţional consacrat economiei, dar care riscă să fie dominat de situaţia financiară a Greciei, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Ajutorul european sau internaţional pe care Grecia l-ar putea primi nu figurează în mod oficial pe agenda summit-ului, axat pe economie şi schimbări climatice.
Liderii europeni se reunesc joi şi vineri la Bruxelles, pentru summit-ul de primăvară, în mod tradiţional consacrat economiei, dar care riscă să fie dominat de situaţia financiară a Greciei, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Ajutorul european sau internaţional pe care Grecia l-ar putea primi nu figurează în mod oficial pe agenda summit-ului, axat pe economie şi schimbări climatice, dar Comisia Europeană şi câteva state membre au insistat pentru ca subiectul să fie dezbătut.
Nedorind să dea Greciei speranţe deşarte, Germania care a refuzat deja un ajutor bilateral pentru Atena se împotriveşte discutării acestui subiect.
În paralel, Franţa şi Spania au cerut organizarea înaintea summit-ului a unei reuniuni a liderilor provenind din ţările zonei euro.
Preşedintele UE, Herman van Rompuy l-a întâlnit pe Nicolas Sarkozy miercuri seară, dar nu au ajuns la un acord.
Franţa şi Spania doreau o discuţie de principiu, prin care plecându-se de la situaţia Greciei şi pericolul în care ea pune acum zona euro şi moneda unică, să se ajungă la un mecanism de ajutor, destinat unor situaţii similare.
Grecia, care are nevoie urgentă de circa 25 de miliarde de euro speră acum într-o susţinere europeană, care să-i faciliteze obţinerea unor împrumuturi cu dobândă mai joasă, iar Comisia Europeană, Franţa şi Spania se gândesc să-i acorde un mecanism de susţinere în cadru european.
Divergenţele europene asu