Un studiu făcut public ieri la Roma arată că numărul românilor care au emigrat în Europa a ajuns, la sfârşitului lui 2009, la aproximativ 2,3 milioane.
Aceasta înseamnă aproape 10% din cei peste 23 de milioane de cetăţeni pe care îi avea România în 1989, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Exodul românilor a început imediat după 1989 şi nu s-a oprit nici după intrarea României în UE. La sfârşitul lui 2007, numărul imigranţilor români în UE era de 1,7 milioane, iar 80% din ei erau stabiliţi în Italia şi în Spania. Aceste cifre provin dintr-un studiu realizat de asociaţiile umanitare Caritas România şi Caritas Italiana şi care a fost inclus în cartea „Românii în Italia, între respingere şi ospitalitate".
Volumul a fost lansat ieri în sala de conferinţe de la Accademia di Romania din Roma, devenită neîncăpătoare pentru numărul mare de invitaţi.
Din cei 2,3 milioane de români plecaţi din ţară, Caritas consideră că aproape jumătate, adică între 1.110.000 şi 1.165.000, se află în Italia. Aceştia acceptă slujbe „umile şi riscante", sub nivelul lor de pregătire. Conaţionalii au înscris la şcolile italiene peste 105.000 copii, care învaţă alături de italieni.
Potrivit sondajelor realizate de Caritas, şase din zece români vor să rămână în Italia. Dacă ar fi nevoiţi să se mute, noile ţări „adoptive" ale românilor ar fi Marea Britanie şi Germania.