Dezvoltatorii imobiliari sunt la unison de parere ca sectorul logistic din Romania este in continuare subdezvoltat, dar chiar si asa, investitiile in proiectele noi nu se vor relua fara sa existe contracte de preinchiriere cu retailerii. Pana sa vina criza nu exista aceasta regula, pentru ca interesul operatorilor internationali de logistica si transport era in continua crestere.
Stocul de spatii logistice a crescut anul trecut cu inca 60.000 de metri patrati, iar consultantii imobiliari cred ca abia din 2011 ne putem astepta la livrari noi de proiecte, primul asteptat fiind cel dezvoltat de francezii de la FM Logistic. Pana atunci continua constructiile la proiectele incepute anterior, in 2010 urmand sa fie livrati putin peste 50.000 de metri patrati.
Defalcat, anul trecut s-au livrat in Bucuresti aproape 35.000 de metri patrati, constructia proiectelor fiind insa inceputa in 2008, in timp ce la nivel national au fost finalizati circa 25.000 de metri patrati, in cadrul a doua proiecte, ambele in Brasov. Pentru acest an este asteptata livrarea a inca trei proiecte, in suprafata de peste 50.000 mp, in Bucuresti, Timisoara si Ploiesti.
"Deocamdata, toti investitorii si dezvoltatorii asteapta sa vada cum va evolua piata de logistica, respectiv cererea de spatii de depozitare. Este o atitudine prudenta si corecta, avand in vedere restrangera activitatii de catre majoritatea chiriasilor si cererea in scadere. In tara s-au livrat 25.000 de metri patrati, toti in Brasov, respectiv 15.000 de metri patrati dezvoltati de cipriotii de la Helios-Phoenix si 10.000 de metri patrati finantati de Icco", explica Rodica Tarcavu, directorul deprtamentului industrial din cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ-Echinox.
Astfel stocul total de spatii logistice la nivelul Capitalei se ridica in prezent la aproximativ 900.000 de metri patrati, iar la n