Germania pare ca a reusit sa convinga Franta sa sprijine ideea implicarii FMI in rezolvarea problemelor Greciei, desi initial Parisul a exclus orice interventie din partea institutiei cu sediul la Washington.
Cele doua state vest-europene au convenit ca Fondul Monetar International (FMI) sa intervina cu un ajutor financiar pentru a scoate Grecia din criza datoriilor, potrivit unui oficial din ministerul german de finante, scrie Bloomberg.
Schimbarea la 180 de grade a punctului de vedere sustinut de Paris vine in conditiile in care summitul in cadrul caruia se vor discuta modalitati de sprijinire a Greciei urmeaza sa debuteze azi.
Cancelarul german Angela Merkel, care considera ca greselile Greciei nu trebuie platite de contribuabilii germani, a cerut saptamana trecuta ca FMI sa se implice in situatia Greciei, in timp ce presedintele francez Nicolas Sarkozy a pledat atunci pentru o solutie europeana.
"Se pare ca avem de-a face cu o schimbare radicala de opinie, insa solutia la aceasta problema este sensibila", a declarat Julian Callow, economist-sef pe Europa in cadrul Barclays Capital.
"FMI aduce credibilitate si transparenta, orice demers care da investitorilor un anumit grad de stabilitate fiind bine-venit. Principala problema este ca nu exista un mecanism european care sa se adreseze unei astfel de situatii. Pentru asta exista FMI", potrivit lui Callow.
Berlinul ajuta Grecia doar sub conditii stricte
In conditiile in care partenerii europeni par sa sustina din ce in ce mai mult varianta unui ajutor din partea FMI, Merkel ar fi acceptat sa sem neze in cadrul summitului ce incepe astazi un acord de creare a unui sistem prin care statele europene supraindatorate sa fie sprijini te, potrivit publicatiei Die Welt.
Merkel ar fi pus insa trei conditii pentru ca un ajutor la nivel comunitar sa fie oferit Greciei: Atena sa nu re