Autorităţile locale se laudă cu acţiuni de salubrizare a judeţului, dar, în acelaşi timp, recunosc că problema gunoaielor aruncate pe marginea drumurilor doljene nu îşi va găsi o rezolvare şi ridică din umeri a neputinţă.
Faceţi un drum, fie şi scurt, de 10-15 kilometri, în afara oraşului şi este imposibil să nu observaţi, indiferent de ruta aleasă, mormanele de gunoaie, resturile menajere sau deşeurile materiale de construcţii „gemând“ pe câmpurile din apropiere. Poate v-aţi şi întrebat de ce nu se curăţă odată faţa judeţului de aceste bube urâte. Pentru imaginea aceasta prea puţin europeană, cu drumuri printre grămezi de gunoaie, autorităţile dau vina pe lacunele din lege şi pe stilul „românesc“ de a gestiona deşeurile. Responsabilitatea este plimbată de la administratorii drumurilor la proprietarii de terenuri, de la lipsa de bani la lipsa de competenţă. Astfel se ajunge la un cerc vicios care se va rupe poate doar în momentul în care prevederile din lege vor fi actualizate. Ori când se va trece de la incompetenţă la competenţă cu adevărat.
Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, mai-marele administraţiei locale când vine vorba de coordonat activitatea direcţiilor locale, a explicat că legea actuală nu prevede pedepse suficient de aspre. Astfel, persoanele fizice sau societăţile comerciale ies basma curată chiar şi atunci când „scapă“ de deşeuri aruncându-le pe câmp, la marginea drumurilor, în loc să le transporte la rampele de gunoi.
„Noi depunem eforturi, am iniţiat o acţiune de control a autorităţilor cu atribuţii în domeniul mediului şi verificării societăţilor comerciale, încercând să eliminăm pe cât posibil acest fenomen, dar problema gunoaielor aruncate la marginea drumurilor din judeţ nu se poate rezolva până nu se schimbă legea“, a declarat Georgescu.
Oamenii ar trebui să stea de pază, pe câmp
Potrivit legii, propri