Clientii de pe piata de mobila de lux au migrat anul trecut catre segmentul mediu si economic, insa nu atat de mult cat sa stinga optimismul principalilor jucatori de pe aceasta nisa, care spun ca vanzarile nu au fost grav afectate si estimeaza pentru acest an o crestere "usoara".
"Anul 2010 a inceput mult mai optimist, iar clientii sunt mult mai relaxati decat anul trecut", spune Diana Staicu, country manager al retailerului de mobilier de lux BoConcept. Optimismul este caracteristic de altfel tuturor retailerilor locali de mobila, care, dupa scaderi si de 40% in unele cazuri, asteapta o stabilizare a vanzarilor. Atitudinea pozitiva este determinata si de faptul ca spre deosebire de segmentul mediu, cel mai afectat de criza economica, vanzarile de mobilier de lux nu au scazut atat de dramatic, dupa cum spun comerciantii.
Un lucru este cert: scaderea puternica a puterii de cumparare a determinat migratii intre diferitele segmente de pret. Cei mai castigati au fost retailerii de pe segmentul economic care au strans clienti atat de lux, cat si medii.
Cruda realitate. "Segmentul de lux nu este grav afectat. Desigur ca si aici se vede o reducere, dar cea mai mare lovitura o primeste segmentul mediu. Din zona medie am avut un numar insemnat de clienti ce consumau in 2008 produse de lux fara ca ei sa apartina in realitate acestui segment. Acesti clienti nu au trecut in prezent la produse medii, ci au sarit direct la produse economice, ca de exemplu IKEA sau importuri din China", este de parere Serban G. Cismarescu, general manager al Innova Interiorism.
Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri in scadere cu 40% fata de 2008, ceea ce a marcat revenirea la cifrele anului 2007. Cifrele sunt "ciudat de identice cu cele din 2007".
"In 2010 estimam ca ne vom situa la acelasi nivel ca in 2009, dar cu o usoara crestere. In 2009 a fost gen