Odată stricat, rinichiul nu se mai reface
Medicii atrag atenţia că, în următorii doi-trei ani, bolile renale vor deveni un „flagel" în România, din cauza alimentaţiei bogate în sodiu, dar şi pentru că românii nu obişnuiesc să îşi trateze la timp hipertensiunea, infecţiile urinare, pielonefritele sau chiar banalele pietre la rinichi. „Odată stricat, rinichiul nu se mai reface, iar pacienţii nu realizează că schimbarea stilului de viaţă face mai mult decât medicamentele", avertizează medicul Gabriel Mircescu, specialist în boli renale la Spitalul de Nefrologie „Carol Davila" din Bucureşti. Pacienţii care au făcut deja boli de rinichi în fază avansată, cum este şi cazul lui Radu Mircea Mihai, aflat de 11 ani pe dializă, povestesc că şi-au schimbat obiceiurile alimentare abia după ce au fost diagnosticaţi. „Când eşti depistat cu o boală de rinichi, eşti nevoit să uiţi tot ce ţine de o alimentaţie neechilibrată", recunoaşte Radu Mihai.
Regim fără sare, potasiu şi fosfor
În cazul pacienţilor cu boli renale, regimul alimentar este unul destul de sever. Sunt excluse alimentele sărate, cele care conţin prea mult fosfor ori prea mult potasiu, iar cantitatea de lichide pe care poate să o bea un bolnav nu trebuie să depăşească 250 de mililitri pe zi. „De 14 ani, nu m-am mai atins de carne de porc, ci doar de cea de pui sau de vită. Am grijă şi la conţinutul de fosfor al alimentelor, căci fosforul îmi dă dureri de oase, ori la cel de potasiu. Nu mănânc niciodată prea mulţi struguri ori banane, iar alcool nu mai beau deloc", îşi descrie el dieta.
„Viaţa mea este legată de un aparat"
Regimul alimentar nu l-a ferit definitiv de complicaţii. „M-am lovit la picior, am făcut o infecţie şi am fost nevoit să iau o mulţime de antibiotice. De la acestea s-a terminat cu rinichii", îşi aminteşte el. La vârsta de 47 de ani, bărbatul a d