Un nou tip de hominid, până recent necunoscut, care a trăit în urmă cu circa 40.000 de ani în actuala Siberie, a fost identificat cu ajutorul unei cantităţi mici de ADN extras dintr-un fragment de os, scrie Mediafax. Aceasta este prima dovadă a existenţei unei linii dispărute de strămoşi ai omului.
Specialiştii au descoperit o bucată din falanga unui reprezentant al acestui nou tip de hominizi în 2008, într-o peşteră din Denisova, în Munţii Altai. Se pare că acest tip de hominid a trăit în aceeaşi epocă cu oamenii de Neanderthal şi cu oamenii moderni.
Este vorba de un tip de hominid până recent necunoscut, a declarat Johannes Krause, de la Institutul Max Planck pentru antropologie evoluţionistă din Leipzig, Germania, unul dintre autorii studiului. Acesta şi colegii săi au reuşit să analizeze un fragment de ADN mitocondrial prelevat din acea bucată de os descoperită în Munţii Altai.
Cercetătorii au explicat în studiul lor, publicat în revista Nature, că trebuie mers cu până la un milion de ani în trecut pentru a găsi un strămoş comun tipului de hominid descoperit în Denisova, omului modern şi omului de Neanderthal, al cărui ADN mitocondrial a fost deja analizat.
Noul hominid descoperit în Siberia era rezultatul unei migraţii a reprezentanţilor genului Homo de pe continentul african diferită de cea efectuată de strămoşii omului de Neanderthal şi de cea realizată de strămoşii omului modern (Homo sapiens).
Primul grup de hominizi care a părăsit Africa a fost Homo erectus, în urmă cu 1,9 milioane de ani.
Datele arheologice şi genetice indică faptul că au urmat cel puţin alte două migraţii: cea a strămoşilor omului de Neanderthal, în urmă cu circa 300.000 până la 500.000 de ani, apoi cea a primilor oameni moderni, aparţinând speciei omului de astăzi, în urmă cu circa 50.000 de ani, spun cercetătorii.
Până recent, se presupunea că sin