Pentru maestrul în arta culinară Dan Teodor Găvruţa, profesia de bucătar este foarte importantă. Legătura lui cu gastronomia începe în liceul cu profil unde a învăţat. "Am terminat liceul în '73, în Oradea. Pe atunci se făcea carte şi foarte multă practică. Când ieşeai din şcoală, puteai să intri direct în restaurant şi să te apuci de gătit", spune el cu sentimentul că astăzi lucrurile nu mai stau la fel.
În anul 1980 a absolvit cursul de bucătar-şef, la Centrul de Formare de pe lângă Ministerul Turismului. În Bucureşti a urmat cursurile şcolii, în urma cărora a obţinut titlul de maestru în arta culinară. Atunci a făcut practică la hoteluri foarte mari din Capitală. Peste câţiva ani, experienţa lui Teodor Găvruţa s-a îmbogăţit în Germania unde a ajuns printr-un contract: "Îmi amintesc foarte bine de restaurantul Acapulco din Frankfurt, la care am lucrat. Era foarte frumos. Dar tot acolo am înţeles că bucătarii români sunt cu adevărat foarte bine pregătiţi în comparaţie cu alţii din alte ţări."
La Băile Felix a lucrat la mai multe hoteluri: Crişana, Internaţional, Termal, iar în prezent lucrează la Hotelul-Restaurant Nufărul, căruia îi este fidel de şase ani. Însă visul lui este să gătească în hoteluri mai mari. Cartea în format electronic, "Salatele, viitorul gastronomiei", este o culegere de reţete adunate sau inventate. "Am căutat să aleg reţete de salate tradiţionale, dar şi din alte ţări", ne spune Teodor Găvruţa.
"AM GĂTIT PENTRU CEAUŞESCU"
Pentru Teodor Găvruţa întâlnirea cu Nicolae Ceauşescu de la Balc a fost o onoare. Îşi aminteşte cum erau aduşi cu Aro la hotelul partidului din Oradea, cu o zi înainte de venirea tovarăşului. La Balc gătea pentru 150 de persoane, împreună cu o echipă foarte bine verificată şi foarte bine pregătită. "La masa oficială, care se organiza în sufrageria castelului de la Balc, erau cam 20 de p