De 13 ani, subofiţerul de la Protecţia Civilă strânge bombe din judeţ şi le distruge. Misiunile sale sunt periculoase, dar e salvat de profesionalism şi noroc. Îl cheamă Potop, dar intervenţiile lui nu produc nicio calamitate. Dimpotrivă, sunt benefice pentru oameni şi împiedică declanşarea unor catastrofe.
Fiecare acţiune poate fi fatală pentru el. Cu toate acestea, Liviu Potop, subofiţer la Apărarea Civilă din cadrul ISU Bacău, îşi iubeşte meseria foarte mult. Dacă ar fi să întoarcă timpul şi să aibă de ales iarăşi drumul în viaţă, Potop nu ar ezita să fie tot pirotehnist.
„Am meseria în sânge“
„Din 1997 sunt la Protecţia Civilă. Mi-a intrat meseria în sânge, nu am ce face. Este riscant, dar probabil că am nevoie de adrenalină permanent“, susţine subofiţerul. Nu mai ştie numărul intervenţiilor la care a participat. Spune doar că niciun caz nu seamănă cu celălalt.
Dacă a scăpat până acum de necaz se datorează atenţiei şi prudenţei cu care manevrează fiecare proiectil, fiecare mină sau bombă găsită pe teritoriul judeţului. „Niciodată nu ştim peste ce dăm. Anul trecut, la Mănăstirea Ştefan cel Mare din Slănic Moldova s-a găsit un proiectil de 38 de kilograme. Din cauza zăpezii, nu aveam cum să ajungem cu maşina să-l ridicăm. L-am cărat trei kilometri pe o targă. Nu a fost uşor“, îşi aminteşte Liviu Potop.
El spune că în cele mai multe cazuri se deplasează pe jos până la locul unde a fost descoperită muniţia pentru că e greu de ajuns cu un mijloc motorizat. Subofiţerul nu beneficiază de un echipament special care să-l ferească de o explozie necontrolată.
„Echipamentul nu salvează viaţa“
„Nici nu m-ar ajuta foarte mult. De exemplu, echipamentul folosit de specialiştii de la SRI nu foloseşte decât la a împiedica rămăşiţele trupeşti să se împrăştie, în cazul unei explozii. Nu salvează viaţa“