Logopedul din Olanda spune că autismul nu este o boală care trebuie tratată, ci un complex de tulburări. Acestea trebuie înţelese pentru a putea îngriji persoanele afectate.
Mihnea (10 ani) a fost astăzi dimineaţă cel mai energic şi neliniştit invitat al seminarului „Actualităţi în autism“, care a fost găzduit de Universitatea de Medicină „Grigore T. Popa“. Băieţelul suferă de sindromul Down, iar mama sa încearcă să afle dacă are şi tulburări din sfera autismului. „Medicii pe care i-am consultat nu şi-au putut da seama dacă este într-adevăr aşa, de aceea am venit la seminar pentru a afla mai multe informaţii despre acest tip de afecţiuni“, a afirmat Vasilca Erbiceanu, mama lui Mihnea, care a venit tocmai din Paşcani pentru a afla opiniile specialiştilor olandezi.
Nu pot interacţiona
Primul pas pentru a-i înţelege pe cei care sunt autişti este acceptarea ideii că astfel de persoane percep lumea înconjurătoare diferit, cresc diferit şi în consecinţă acţionează altfel. „Dacă pentru o persoană sănătoasă recunoaşterea unui obiect necesită foarte puţin timp, un autist trebuie să facă mai mulţi paşi şi va avea nevoie de mai mult timp: mai întâi va trebui să recunoască forma, va analiza conţinutul şi apoi va putea să-şi dea seama la ce va folosi acel obiect“, a afirmat Bert van de Meeberg, medic din Olanda care lucrează din 1983 cu persoane cu deficienţe mintale. În Iaşi, autismul este încă greu de diagnosticat din cauză că multe persoane cu astfel de tulburări suferă şi de alte deficienţe, precum epilepsie, retard mental şi schizofrenie.
Au probleme de concentrare
„Am început studiul afecţiunilor din sfera autismului în urmă cu 20 de ani, însă pe atunci nu se ştia că vorbim despre acest lucru. În timp am observat că autiştii nu-i percep pe cei din jurul lor ca persoane, ci ca pe obiecte, şi de aceea nu pot socializa“, a e