Craiovenii care vor să se trateze de afecţiuni respiratorii nu mai trebuie să meargă la Praid sau la Slănic Moldova. În Bănie s-a deschis ieri una dintre cele mai mari saline de suprafaţă din ţară.
O cameră mare, cu pereţi şi mobilier de lemn şi coloane late de sare, cu televizoare şi loc de joacă special amenajat pentru copii (groapă de nisip/sare şi o serie de jucării). Aşa arată prima salină de suprafaţă deschisă în Craiova, un loc care te duce cu gândul mai degrabă la o încăpere de recreere dintr-o cabană montană, decât la un spaţiu cu scop terapeutic. „Am încercat să facem o salină terpeutică, dar să oferim oamenilor condiţii astfel încât să se simtă bine (muzică ambientală de relaxare, reviste, ziare, integrame, internet wireless)“, a declarat Nina Colceriu, unul dintre cei doi asociaţi ai „Salinei de acasă“.
Pentru construirea acesteia a fost nevoie de peste 30 de tone de sare naturală (sub formă de bulgăraşi), adusă de la Praid, care acoperă pereţii şi podeaua, şi de o investiţie de aproximativ 100.000 de euro. În „Salina de acasă“ totul este computerizat, iar salinitatea, umiditatea şi temperatura sunt mereu monitorizate şi menţinute în limitele terapeutice. „Singura salină care ne depăşeşte ca şi concentraţie este cea de la Ocne“, a precizat Cosmin Budulan, cel de-al doilea asociat al firmei, care a explicat că în „Salina de acasă“ salinitatea variază între 12 şi 19 mg/m3, fiind de aproximativ trei ori mai mare decât în majoritatea salinelor de adâncime, unde variază între 4 şi 6 mg/m3.
„Camera salină are o suprafaţă de 70 mp şi este a doua ca suprafaţă din ţară“
Salina din Craiova este şi una dintre cele mai mari saline de suprafaţă din ţară. „Camera salină (halo-camera) are o suprafaţă de 70 mp (fără vestiar, sală de aşteptare, toaletă etc.) şi este a doua ca suprafaţă din ţară (după salina de la hotelul Aluniş din