Bugetul general consolidat a trecut pe deficit in luna februarie, nivelul acestuia fiind de 1,1% din Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2010, desi in ianuarie Finantele anuntau un usor excedent bugetar. Sebastian Vladescu, seful Finantelor, are o sarcina dificila in acest an, trebuie sa mentina deficitul bugetar in limita a 5,9% din PIB, potrivit angajamentului asumat fata de FMI.
Deficitul bugetului general consolidat a fost de 5,8 miliarde lei la finalul lunii februarie, reprezentand 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB), in conditiile in care veniturile au insumat 25,2 miliarde lei, iar cheltuielile s-au ridicat la 31 miliarde lei, potrivit datelor prezentate de Ministerul Finantelor Publice, condus de Sebastian Vladescu (foto).
In ianuarie statul reusise sa inregistreze un usor execedent bugetar, de 15,3 milioane lei. Bugetul Romaniei inregistreaza, in mod traditional, excedente in primele luni ale anului, dupa care intra pe deficit, insa autoritatile romane vor o executie bugetara mai liniara in acest an.
Veniturile bugetului general consolidat au scazut in primele doua luni din 2010 cu 3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 25,2 miliarde lei, in timp ce cheltuielile au crescut cu 5,8%, la 31 miliarde lei, potrivit datelor prezentate de Finante.
Totusi, deficitul bugetar al Romaniei nu trebuie sa depaseasca in acest an 5,9% din PIB, potrivit agajamentelor asumate de autoritati fata de Fondul Monetar International.
In 2009, deficitul bugetar al Romaniei a fost de 7,4% din PIB , la valoarea produsului intern brut publicata de INS, de 491,27 miliarde lei, care a fost sub estimarile initiale, insa guvernul si-a respectat tinta de deficit in cifre absolute fixata cu FMI.
Tinta pentru deficitul bugetului general consolidat din 2010 convenita de guvernul Romaniei cu reprezentantii Fondului Monetar International este de