Medierea este o nouă modalitate de soluţionare a conflictelor, mult mai rapidă şi mult mai ieftină în comparaţie cu un proces.
Medierea, una dintre variantele cele mai la îndemână pentru a ajunge la un consens între două persoane fizice sau juridice este din ce în ce mai căutată şi la Braşov. Spre deosebire de procesele tradiţionale care se bazează pe principiul „unul pierde şi celălalt câştigă" şi durează cu anii, cu ajutorul unui mediator, în cel mult două ore se poate ajunge la o cale de mijloc, convenabilă ambelelor părţi.
„Procedura se bazează pe încrederea pe care părţile implicate o acordă mediatorului, indiferent că implicate sunt persoane fizice sau juridice. În acest fel poate fi economisit şi timp pentru stingerea conflictului, indiferent că este vorba de un caz de divorţ, de recuperare de debite, somaţii de plată sau multe altele", spune Daniela Maria Sârbu, vicepreşedinte al Asociaţiei Mediatorilor Autorizaţi din Braşov.
Recomandată de magistraţi
Din 3 martie 2010, prin ordin ministerial, magistraţii sunt obligaţi să recomande medierea între părţi, înainte de începerea unui proces. Cu toate acestea medierea este voluntară şi oricine poate apela la această formă de soluţionare a conflictelor chiar şi înainte de a se ajunge în faţa instanţei.
„Cei care ajung la noi trebuie să îşi arate respect, indiferent de natura problemei pe care o au. La noi, ei nu sunt adversari, ci persoane care vor să rezolve o problemă ", mai adaugă Daniela Maria Sârbu. Înţelegerea la care se ajunge poate fi parafată la notar, imediat după terminarea „negocierilor".
Discuţiile din biroul mediatorului sunt confidenţiale şi persoanele aflate în conflict pot fi însoţite de avocaţi. Înainte de începerea tratativelor ambele părţi semnează un acord în acest sens. Mediatorii pot fi selectaţi de pe panourile aflate în holurile instanţelor de judecată. @